Skip to main content

Veelgestelde vragen

Hopelijk vind jij hier het antwoord op jouw vraag. Zo niet, laat het ons weten.

Inschrijven & Nieuw op de RAMO

Wanneer kan ik mij inschrijven?

Gezien de verwachte lage uitstroom dit jaar is er helaas niet onbeperkt plek voor nieuwe spelers (zoals afgelopen jaren). Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk inzicht krijgen in het aantal geïnteresseerden. Meld je daarom zo snel mogelijk aan! De inschrijving sluit op 6 maart 2024. Er is geen reden om te wachten met aanmelden als je al zeker weet dat je naar de RAMO wilt. Hoe eerder hoe beter!

Mocht je onverhoopt niet voldoen aan de toelatingseisen van CVO 't Gooi (Comenius) dan ben je natuurlijk niet gehouden aan de inschrijving.

Waar kan ik mij inschrijven?

Je kunt je gedurende de inschrijvingsperiode aanmelden via de "ORANJE" inschrijvingsknop op onze website, oftewel de inschrijfpagina.

Kan ik de RAMO tijdens de open dagen bezoeken?

Wij zullen met de RAMO een RAMO Experience organiseren. Dit betekent dat jij lekker een middag kan ervaren wat het is om een RAMO speler te zijn. Je ouders krijgen dan ook meteen voorlichting met een presentatie. Na de Experience weten jullie allemaal precies wat het inhoudt en kan je wellicht je keuze al maken.

Moet ik mij ook nog voor de school inschrijven?

Jazeker!

Je moet je altijd apart inschrijven voor 1 van de scholen van het CVO 't Gooi. Dit zijn het Comenius College, het Hilfertsheem College en het Lucent College.

Deze inschrijving staat los van de RAMO.

Moet ik gekeurd worden?

Elke speler is verplicht een Sport medische keuring te ondergaan. Wij besteden dit uit aan Sport Medisch Centrum Plemper. Wij geven je op, zij bellen jou voor een afspraak en na jouw keuring krijgen wij automatisch een uitslag.

Moet ik meedoen met Regio Rugby om naar de RAMO te kunnen?

Elke speler wordt geacht mee te doen aan het Regio Rugby programma. Binnen Regio Rugby zijn wij actief in "talent-ID" (talentidentificatie). Mocht je om een reden niet mee doen aan Regio Rugby en wel graag naar de RAMO willen, neem dan even contact met ons op. Dan bespreken we graag even jouw specifieke geval.

Hoe weten jullie of ik geschikt ben voor de RAMO?

Elke speler willen wij graag zien spelen. Dit is vaak al gebeurd via de Regio Rugby U11 of U12 of de Mini-Ramo.

Mocht je uit het buitenland komen of wellicht om een reden niet hebben meegedaan aan Regio Rugby, dan maken wij een afspraak met je en kijken we samen naar hoe we jou het beste kunnen leren kennen.

Wanneer is mijn inschrijving definitief?

Jouw inschrijving is definitief als wij jou een officieel contract hebben gestuurd en jij deze via "Docusign" hebt geretourneerd.

Wanneer ontmoet ik de staff en de andere spelers?

Elk seizoen sluiten wij af met een borrel of BBQ waar wij de nieuwe spelers verwelkomen en de vertrekkende spelers uitzwaaien. Dit is een mooie gelegenheid om al voor de eerste keer de staff te ontmoeten.

Je kunt je ook opgeven voor de Mini-Ramo, speciaal voor Groep 8 leerlingen. Hier ontmoet je ook de staff en enkele van onze LEAD spelers.

Aan het begin van elk seizoen, in de 1e of 2e week, is er het Introductiekamp. Hier ontmoet je iedereen. Dit kamp is voor alle spelers en alle staff en bespreken we met elkaar wat we het seizoen allemaal gaan doen, wat we van elkaar mogen verwachten. Uiteraard zullen we hier ook heel veel lol maken.

Is er een introductieperiode?

Jazeker,  in het begin van het schooljaar, in de 1e of 2e week, is er het Introductiekamp.  Zie ook het antwoord bij "Wanneer ontmoet ik de staff en andere spelers?".

Kan de RAMO het contract opzeggen?

De RAMO kan de deelname van de Speler aan één of meerdere activiteiten van de Stichting opschorten of beëindigen om redenen van gedrag, sportieve prestatie en/of het niet nakomen van financiële verplichtingen, zonder dat dit tot beëindiging van de betalingsverplichting leidt waarbij redelijkheid en billijkheid gelden.

Algemene vragen

Wat is de RAMO?

RAMO staat voor Rugby Academy MiddenOost, zie verder onze pagina over de Academy.

Hoe vaak wordt er getraind?

Op de RAMO trainen de spelers, afhankelijk van hun leeftijd en groep, 5 tot 8 uur in de week. Deze trainingen vinden meestal plaats gedurende de ochtenden.

Wie geeft er training?

De trainingen worden verzorgd door onze internationale- en nationale staff welke uiterst zorgvuldig worden geselecteerd en vaak ook sleutelposities vervullen bij onze nationale Oranje teams. Zie ook het team op onze website.

Gaan we alleen maar rugbyen?

Nee hoor, elke woensdag hebben we ook Mental Coaching, gaan we de DOJO in, komt onze voedingsdeskundige, testen we jullie periodiek en hebben we tijd voor Game-IQ.

Jullie staan net zoveel naast het veld als op het veld. De ontwikkeling van een topsporter zit niet alleen maar in het rugbyen.

Het gaat om jou als mens, als persoon en hoe jij je op alle vlakken ontwikkeld. Dit zit ook opgesloten in onze ASPIRE filosofie.

Hebben jullie een eigen gym?

De RAMO heeft niet zo maar een gym! Deze gym is echt mega vet! Hier kan menig sportschool een puntje aan zuigen.

Wij zijn er klaar voor in ieder geval. Krijg je al zin? Afhankelijk van de groep waar je inzit, ga je twee tot vier keer per week naar de gym.

Waar kan ik omkleden en douchen?

Op het Comenius beschikken wij over kleedkamers en douches.

Wanneer begint en eindigt het RAMO seizoen?

Het cursusjaar loopt vanaf de tweede week start CVO tot de door de stichting bepaalde einddatum. De einddatum wordt mede bepaald door de afsluiting van het schooljaar en/of dat de speler aanwezig dient te zijn bij toetsen en/of verplichte schoolevenementen.

Wordt er getraind tijdens de vakanties?

Gedurende reguliere schoolvakanties vinden er geen trainingen plaats tenzij anders aangegeven.

Word ik geëvalueerd en/of beoordeeld?

Jazeker, wij kijken gedurende het hele seizoen naar de ontwikkeling van elke speler. Tussentijds hebben we het hier met spelers individueel over en is er meerdere malen in het jaar een 'Persoonlijk Ontwikkelings Gesprek' (POP). Soms met ouders, maar ook een aantal zonder ouders.

Ik wil graag meer weten over Regio Rugby

Als je meer informatie wilt over Regio Rugby, kijk dan alsjeblieft op www.regiorugby.nl Op deze website vind je alles terug over Regio Rugby.

Kan ik mijn sportspullen ergens kwijt op school?

Er is een beperkt aantal grotere kluizen beschikbaar. Je kán je hiervoor opgeven door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., maar bedenk wel goed of je de kluis écht hard nodig hebt.

Kan je met een beetje creativiteit ook uit de voeten met een reguliere kluis of kan je je tas even ergens stallen? Probeer dat dan. Vergeet ook niet dat er dubbele kosten aan een grote kluis zijn verbonden.

Wat gebeurt er na de RAMO?

Na de RAMO kan je naar de Aspire Academy. De Aspire Academy bestaat uit veel bekende gezichten van de RAMO staff en functioneert als een National Training Centrum voor spelers die hun eindexamen hebben afgerond en graag op topniveau blijven trainen.

Kijk op de website van de Aspire Academy voor meer informatie: https://aspire.rugby/

Spond

Wat is Spond?

Spond is de App (en bijbehorende dataplatform), die wij bij de RAMO gebruiken voor Ledenadministratie van de Academy, voor de Regio Rugby Activiteiten en ook voor de planning van trainingen, kampen, rugby evenementen en de communicatie met zowel Spelers als Ouders.

Ik kan mij niet aanmelden op Spond, wat moet ik doen?

Soms kan het voorkomen dat wat je ook probeert, het aanmelden in Spond niet lukt.

Wij adviseren dan om te kijken met een maatje die er wel op zit wat er precies fout is gegaan. Wellicht kun je met je ouders nog eens goed te kijken.

Als het echt niet lukt, dan kan je altijd een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Leg even uit wat het probleem is en zet er desnoods ook even je telefoonummer bij. Wij gaan dan voor je aan de slag. Uiteindelijk gaat het lukken :-)

Mijn ouders zitten op Spond namens mij, en ik niet. Wat moet ik doen?

Laat je ouders een berichtje sturen via Spond naar de beheerder van de groep waarin je zit. Laat ze je naam vermelden. Als dat niet lukt laat ze dan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik heb geen telefoon voor Spond, wat nu?

Je kan je ook via www.spond.com aanmelden. En dan heb je dezelfde functionaliteit als op de app. Let op dat je de notificaties dan waarschijnlijk altijd via email krijgt. Extra goed je mailbox checken dus!

Kosten & Verzekering

Wat kost de RAMO?

De jaarlijkse fee wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.  De ouderbijdrage voor seizoen 2024–2025 bedraagt €1.725,-.

Is er een regeling voor ondernemers?

Er is een hele mooie regeling voor ondernemers, waarbij de ondernemer kan sponsoren, onderdeel is van de RAMO business club en tegelijk het programma financiert van de speler. Lees hierover meer bij "Sponsors".

Is de fee voor de RAMO elk jaar hetzelfde?

Nee, de Stichting hanteert een “progressive-fee” welke jaarlijks zal worden verhoogd, dit om inflatie en uitbreiding van het Academy programma, voortvloeiende uit de ambitie, mee te financieren.

Wat als ik het niet kan betalen?

Wij zijn er voor iedereen en zullen alles in het werk stellen om spelers een plekje op de Academy te geven. Zoek alsjeblieft contact met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de opties te bespreken.

Kan ik in termijnen betalen?

Jazeker, wij bieden de mogelijkheid om in plaats van 1x ook in 10 termijnen te betalen.

Wat gebeurt er met het geld van de jaarlijkse contributie?

Meer dan 85% van ons budget wordt besteed aan mensen.

Dat wil zeggen de rugbytrainers, de krachttrainers, voedingsdeskundige, mentale voorlichting, etc. De overige gelden worden besteed aan materialen en promotie.

Zijn er nog andere kosten voor mij?
  • De speler wordt geacht te trainen in een RAMO tenue bestaande uit tenminste: een Wedstrijdshirt, Short en Sokken, welke via de webshop op onze site te verkrijgen is;
  • De speler moet voor ziektekosten en wettelijke aansprakelijkheid verzekerd zijn en blijven;
  • De speler moet een Groot Sportmedisch Onderzoek krijgen door een door de Stichting aangewezen sportarts.
Moet ik verzekerd zijn?

Iedere speler moet zich voor ziektekosten en wettelijke aansprakelijkheid verzekeren en verzekerd blijven.

RAMO en School

Hoe combineren spelers RAMO en lessen?

In nauwe samenwerking met het CVO wordt naar de integratie en optimale afstemming gekeken van het Rugby rooster en het schoolrooster.

Gemiste lessen worden op andere uren en vaak in andere klassen ingehaald, zodat een speler zo min als mogelijk lesuren mist.

Wat gebeurt er als ik een proefwerk heb?

Ook proefwerken worden op een ander tijdstip ingehaald. Spelers worden geacht om altijd op de trainingen te verschijnen, tenzij dit anders is afgestemd met de Academy Director.

Een uitzondering hierop zijn de proefwerkweken, welke wel altijd voorrang krijgen. In deze periode hebben wij ook een aangepast trainingsschema.

Wat als ik slechte cijfers haal op school?

Jouw topsportbegeleider, jouw mentor en onze Academy Director kijken altijd mee naar hoe het met jou gaat. Bij slechte(re) resultaten zal het Comenius een gesprek initiëren tussen de speler, ouder(s), school en de RAMO.

Gezamenlijk bepalen wat het beste is voor de speler. Soms heeft dat effect op het aantal trainingen, maar soms is het juist goed om door te blijven trainen. Dit hangt af van de situatie en van de speler/leerling.

Krijg ik begeleiding?

Jazeker, jouw topsportbegeleider en mentor zijn er vanuit het CVO altijd voor je. Vanuit de RAMO is onze Academy Director jouw aanspreekpunt, maar staat de gehele staff en al jouw mede-spelers ook altijd voor jou klaar.

Waar kunnen RAMO spelers en sporters leren in tussenuren?

Op het Comenius hebben we Studio Sport. Een ruimte, met begeleiding, waarin sporters ongestoord aan hun huiswerk kunnen werken. Zo kan je je tussenuren heel effectief benutten en kom je, als je het goed plant, niet in de knoop.

Ramo Groepen

Wat is Learn, Grow en Lead?

Over het algemeen zullen spelers die naar de middelbare school gaan beginnen in onze Learn groep. In hun 2e en 3e jaar zullen ze doorstromen naar de Grow groep en de laatste jaren van hun schooltijd zullen ze doorbrengen in de Lead groep.

Op basis van de ontwikkeling, de leeftijd, mentale ontwikkeling en fysiek zullen onze staff leden bepalen welke groep het meest geschikt is. Wat de groepen inhouden zullen we uitgebreid aan jullie uitleggen tijdens de ouderbijeenkomsten.

Wat zijn RAMO Huizen?

Onze huizen dragen de namen van bekende spelers zoals Siya Kolisi, Ritchie McGraw, etc.

We kennen zes huizen. Vanuit elke groep en dus ook leeftijdsklasse zitter er spelers in een huis. Je zou het een dispuut kunnen noemen. Gedurende het jaar hebben wij huizen 'challenges' welke jong en oud met elkaar uitvoeren.

Met het bestaan van huizen creëren wij een band tussen alle spelers, ongeacht hun leeftijd. Zij leren elkaar beter kennen en kunnen elkaar ook buiten de RAMO helpen en ondersteunen. Zie ook "Het ASPIRE model".

Wat gebeurt er na de RAMO?

Na de RAMO kan je naar de Aspire Academy. De Aspire Academy bestaat uit veel bekende gezichten van de RAMO staff en functioneert als een National Training Centrum voor spelers die hun eindexamen hebben afgerond en graag op topniveau blijven trainen.

Kijk op de website van de Aspire Academy voor meer informatie: https://aspire.rugby/

Kleding

Wat draag ik bij de trainingen?

Bij de trainingen draag je altijd het RAMO tenue. Dit tenue bestaat uit een Wedstrijdshirt, Short en Sokken. Aanschaffen kan via de webshop en iedereen wordt uitgenodigd voor een passessie.

Wat is de RAMO kledingbeurs?

Aan het einde van elk seizoen hebben wij met zijn allen een afsluitende borrel of BBQ. Hier verkopen wij de resten uit onze voorraad en bieden wij tevens de gevonden voorwerpen aan, die spelers kunnen terugkopen voor 5 euro.

Dit doen we pas na heel lang zeuren of je je spulletjes wilt komen ophalen hoor ;-). De opbrengst gaat in de RAMO kas en kopen we weer een setje ballen van.

Escalaties

Waar kan ik terecht met een escalatie?

Voor algemene zaken kan je altijd terecht bij onze Academy Director of onze Academy Manager.

In het geval van problemen of escalaties waar je graag contact hebt met een onafhankelijk persoon, hebben wij een vertrouwenspersoon. Kijk hier voor meer info.

Is er een vertrouwenspersoon?

Jazeker, die kun je benaderen bij problemen of escalatie met betrekking tot het welzijn van spelers en vrijwilligers binnen de RAMO. Bijvoorbeeld bij: Pesten, Grensoverschrijdend gedrag, Discriminatie, Omgang met trainer, Verdenking van bovenstaande.

De vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en helpt zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen. Zij kan helpen om een klacht in te dienen bij de academy, club, sportbond of politie, maar gewoon even praten kan ook.

Meer informatie vind je hier: Ramo vertrouwenspersoon.

Mini-RAMO

Wat is de Mini-RAMO?

Zit jij in groep 8? Voor groep 8-ers presenteren wij de MINI-RAMO!

We gaan 8x trainen op de velden van de RAMO. Je ontmoet onze staff en onze LEAD-spelers en internationale staff.

Dus wil jij meer trainen, meer leren, werken aan je skills en mentaal sterker worden? Dan zijn deze sessies geknipt voor jou!

Wat kost de Mini-RAMO?

Je kunt 2 series van 4 trainingen boeken. Elke serie kost 60 euro. Kom je beide keren betaal je dus 120 euro voor 8x trainen.

Hoe schrijf ik mij in voor de Mini-RAMO?

Als je interesse hebt en graag mee wilt trainen, stuur ons dan een mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.